REGISTRERA DIN ANLÄGGNING HOS JORDBRUKSVERKET

REGISTRERA DIN ANLÄGGNING HOS JORDBRUKSVERKET

Den 21 april 2021 börjar nya regler att gälla inom EU för dig som har en anläggning för häst. Innan dess behöver du som driver anläggningen registrera den hos Jordbruksverket. Den som transporterar hästar behöver också se över sina skyldigheter innan samma datum.

Syftet med de nya EU-gemensamma reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar. Fler delar av lagen kommer på plats allt eftersom, men börja redan nu med att registrera din anläggning och se över dina skyldigheter som transportör.

Registrera anläggning

Du som gör något av följande ska registrera din anläggning:

  • Driver anläggning/-ar där hästar hålls, oavsett antal hästar (t ex ett stall, en fastighet eller ett bete).
  • Driver anläggning/-ar som hanterar avelsmaterial, det vill säga om du i någon form hanterar sperma, ägg eller embryon.

Är ni flera som delar på en anläggning ska en person utses till ”aktör” och ansvara för att registrera anläggningen och samtliga hästar där.

Läs mer och registrera här: https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/anlaggning-for-djur-och-avelsmaterial

Travbanor/verksamhet på travbanor:
travbanor ansvarar för att registrera de delar av anläggningen som de själva bedriver verksamhet i (t ex travskola, gäststallar och övriga stall utan permanent verksamhet). Travtränare/hyresgäst på travbanan som driver egen rörelse ansvarar för registrering av just den anläggningen.

Tränarverksamhet på travbana
Tränare som hyr stall/stallar på travbanan ska registrera sin anläggning, som man driver och är så kallad ”aktör” för (anläggningen kan bestå av ett eller flera stall).

  • Man ska registrera anläggningen och samtliga hästar som står där permanent (har detta som sin hemadress och befinner sig där mer än 30 dagar) oavsett vem som äger hästen.
  • Är man flera tränare som delar på en anläggning, ska en person utses till ”aktör” och ansvara för att registrera anläggningen och samtliga hästar där.
  •  Om anläggningen inte är registrerad senast 21 april, så får hästarna inte förflyttas efter detta, dvs bland annat inte tävla.
  • All information, manualer och kundtjänst finns hos Jordbruksverket på jordbruksverket.se/ahl

Registrering sker här: https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/anlaggning-for-djur-och-avelsmaterial 

Observera! Om du inte registrerar din anläggning och håller uppgifterna aktuella bryter du mot EU-förordningen och riskerar påföljder. Du får bland annat inte förflytta dina hästar eller ditt avelsmaterial. Ingen får heller ta emot djur eller avelsmaterial från din anläggning.

Registrera transportör och ansök om transportörstillstånd

Du som transporterar hästar (både inom Sverige och till/från andra länder) behöver se över om du måste registrera dig som transportör och/eller ansöka om transportörstillstånd.

Läs mer och registrera här: https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/transportor---flytta-djur-mellan-lander

Frågor
Frågor om den nya lagen och registreringar besvaras av Jordbruksverket på:
Telefon: 0771–223 223
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om din häst saknas i databasen vid anläggningsregistreringen hos Jordbruksverket, kontakta Svensk Travsports kundtjänst:
Telefon: 08-475 27 00
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

hero-start-2600x1970px.jpg
logo01.jpg

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

resthoger.jpg

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*