Miljonförlusten blev embryot till kunskapsdag!
Antti Rautalinko pratade om regelverk vid isolering för verksamheter och tävling

Miljonförlusten blev embryot till kunskapsdag!

Den 9 september arrangerades ”Hästen i Östergötland”, en kunskapsdag i samarbete med bland annat Östergötlands Ridsportförbund och Svensk Travsport. Konceptet föddes hösten 2022 och är tänkt att bli återkommande varje år med ett nytt tema. Dagen ska vara oberoende av disciplin och sätta hästen i fokus, oavsett ras eller vad den tävlar i.

Under senvåren blev arenan drabbad av konstaterad EHV-1 hos travskolans hästar. På grunda av smittan fick hela Mantorps anläggning gå in i karantän, inklusive de tränare som hyr stallplats på anläggningen. Givet karantänen så fick även kommande tävling ställas in. Detta innebar att arenans största dag, både sett till besökare och inkomst, fick ställas in och flyttas till Eskilstuna. Temat för premiäråret av ”Hästen i Östergötland” föll sig därför naturligt.

–Det var egentligen inget att diskutera. Vi kommer ut från det här med jättemycket ny kunskap. Det vill vi dela med oss av. Det kan verkligen hända alla, det känns viktigt att vi förbereder så många som möjligt, säger Annie Engdahl, marknadsansvarig på Mantorp Hästsportarena och fortsätter: 

– Östergötland är ett väldigt hästtätt område och folk blev rädda. Det märkte vi. Det var nästan panik. Att vi då kan bemöta den paniken med ren kunskap känns jätteviktigt, nästan som en skyldighet faktiskt. 

Dagen målades upp som en tidslinje där inbjudna föreläsare och experter gick igenom stadier som symptom vid misstänkt smitta, anmälningsplikten till länsstyrelsen, regelverk vid karantän och hur man skyddar sig ur ett försäkringsperspektiv. Efter lunch hölls ett panelsamtal där de medverkande kunde ställa öppna frågor till experterna och utgå från satta scenarion. Som avslut visades praktiska demos upp hur man sanerar stall och transport för att bekämpa men också förebygga smitta.

Medverkande:
Malin Kullberg, veterinär, om vanliga smittor, kliniskt symptom, sjukdomsförlopp & vård
Länsveterinärerna i Östergötland om deras verksamhet, anmälningsplikt och regelverk
Antti Rautalinko, Svensk Travsports veterinär, om riktlinjer & regler vid karantän, tävling & verksamhet
Lina Bardach, agronom & regionchef på Sveland Djurförsäkringar, om smittskydd ur ett försäkringsperspektiv.
Swetex Stallprodukter om sanering av stall och transport vid smitta
Clear Round om säker transportering.

Stort tack till våra samarbetspartners:
Östergötland Ridsportförbund, Svensk Travsport, Anzelius Information, Realgymnasiet, Sveland Djurförsäkringar, Swetex Stallprodukter & Clear Round.

Höll ögonen öppna för nästa års tema!

Image
Image

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*