Maestro Crowe och Scotch Brodde trivdes i smeten

Det verkar som våren är på väg i mellan-Sverige och det ställer alltid till det på landets travbanor när tjällossningen sätter fart. En häst som inte brydde sig om det var Maestro Crowe som imponerade mest under lördagen. Även Stefan P Pettersson-tränade Scotch Brodde trivdes på banan. Han vann ett montélopp i fin stil (bilden).

Banunderlaget på Mantorpstravet var i lördags det stora diskussionsämnet, både före och under första delen av tävlingarna. På lördag förmiddag var det jättebra bana. Lite regn kom strax innan tävlingarna vilket försämrade underlaget. Redan i det andra loppet såg det väldigt besvärligt ut och man kunde ana att det skulle blir riktigt besvärligt under resten av dagen.
Men det konstiga var att när V75 startade så började det ändra sig igen och nu till det bättre. Under mina 35 år som skribent har jag aldrig varit med om en tävlingsdag som skiftat så mycket.
-Det har du rätt i. Jag har aldrig heller upplevt en sådan här dag där förutsättningarna ändrade sig nästan hela tiden. Inledningsvis var första kurvan största problemet, sedan ändrade det sig till slutsvängen. Till slut blev det ganska okey och från att innerspåret var tungt, vanns sex av V75-loppen från ledningen eller från positionerna bakom ledaren, berättade banmästaren Christer Eriksson.

Dubbel till Stefan P
Tävlingsdagen inleddes med ett montélopp och där galopperade storfavoriten Sebastian Hall bort sina chanser. Scotch Brodde med ryttaren Jennifer Persson syntes tidigt i ledningen och på slutvarvet skuggades han av stallkamraten Zinzan Cash-Iina Aho. Scotch Brodde var den starkare av dom två och vann till slut loppet med fem längder på tiden 1.16,3/2160 m. Förstapriset var 30.000 kr medan måltvåan erhöll 15.000 kr.

Bytte ut broddarna
Inledningsvis körde nog de flesta med broddar i skorna. Men det fungerade inte alls för många av ekipagen som bara slirade runt i smeten och blev muskeltrötta. Efter varje lopp som gick så åkte nog broddarna av i bakskorna hos de flesta och då blev det genast betydligt bättre.
En som gjorde en lyckosam ändring efter värmningen var Beartime som segrade i Silverdivisionen V75-5 med Carl Johan Jepson efter att ha fått fritt från rygg ledaren i början av upploppet.
-Beartime fungerade inte alls i värmningen och jag funderade på att stryka hästen. Men jag plockade bort de långa broddarna bak och satte bara ett par broddar i tån fram, avslöjade lyckliga tränaren Helena Edlund som i yngre år arbetade många år hos Stig H Johansson. 

Vann trots två galopper
Lördagens mest imponerande vinnare var Maestro Crowe i den sjunde avdelningen. Innan tävlingarna ansågs Johan Untersteiners sårbar, men tanke på att han inte kunde hålla ledningen samt att hästen var rädd för stänk.
Från köpositionen attackerade Maestro Crowe efter drygt ett varv men galopperade. Hästen var på väg att jaga ifatt kön 800 meter från mål när en ny markförlust kom. Men trots dubbla galopper kom Maestro Crowe med stora kliv i slutsvängen och ett par meter innan mållinjen tog han sig förbi jätteskrällen och Flexible Launcher. Åtta system fanns kvar inför sista V75-avdelningen och sju av systemen hade streck för Maestro Crowe. De vinnande systemen fick 7.389.371 kr vardera på sjuan och hade Flexible Launcher vunnit hade det blivit jackpot och utdelning på sex rätt.
-Hästen gör en omöjlig prestation. Men tack vare banan och vädret fanns en möjlighet att vinna, sade Johan Untersteiner efter målgång.

Största favoriten tröttnade
Disco Volante var V75-spelets största favorit streckad på 59% av systemen. Som väntat var Stefan Melanders häst snabbast från start och fick hållas i ett ganska moderat tempo.
Men banan sög musten ur favoriten och 250 meter från mål var Disco Volante slagen. Istället anföll stallkamraten Evaluate tillsammans med Magnus A Djuse och kopplade ett segergrepp tidigt på upploppet.

Nära en Mantorpsseger
Den andra V75-avdelningen ledde favoriten Zack Bris från start till mål med Erik Adielsson. Men här tror jag det var nära en hemmaseger. Oskar Svanbergs valack Cassius Ima attackerade 350 meter från mål och såg ut att ha krafter sparat. Men Cassius Ima schabblade med aktionen och galopperade vid ingången till upploppet. I mina ögon så rök segern i det ögonblicket.

Tomas Thell / Roger Elebring

Image
Image

MANTORP ARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.