Jakob Smith hemma på Mantorp igen
Under sejouren hos Rickard Svanstedt skötte Jakob Smith om gulddivisionshästen Baron Gift. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Jakob Smith hemma på Mantorp igen

Hemmasonen Jakob Smith är tillbaka på Mantorp igen. Sedan början av året jobbar Jakob hos Tobias J Gustafsson med unghästträning. Kommande onsdag blir det comeback i sulkyn med Mp-licens, då han kör Aguero på Åbytravet.

Snart 27-årige Jakob Smith är son till proffstränaren Kenneth Smith, mamman Liselott Dahlén har körlicens, som amatör på Mantorp och brodern Pontus Smith är verksam i USA hos Lucas Wallin.  Även morbror Magnus Dahlén finns verksam som proffstränare på Halmstadtravet.

Med travsporten i blodet var det ingen större överraskning att Jakob Smith också hamnade i travet. 2013 som 17-åring tog han körlicens på Mantorp och han var banan trogen tills 2016 då det bar iväg till Axevalla för anställning hos Rickard Svanstedt. Där fick han uppleva stora framgångar med Baron Gift som syns på bilden ovan (tagen 2019).
Därefter var Jakob lärling hos Peter Untersteiner i Halmstad ett år, innan det åter blev Axevalla för anställning hos André Eklundh.
Senaste anställningen hos Björn Goop på Färjestad inleddes i augusti 2021 och varade i drygt ett år. Nu är Jakob alltså tillbaka på Mantorp igen.

Jobbet som lärling hos proffstränare med mycket starthästar, har varit slitsamt för Jakob. I Goop-stallet var han också anlitad som stallets talesman i tipsintervjuer till media.
 - Det känns mycket lugnare och bra nu. Det är mycket att göra här också men jag kan jobba på ett mer normalt sätt. Jaga styrningar gör jag inte utan jag kör när det passar mitt schema säger Jakob.

Hur känns att vara tillbaka på Mantorp igen, efter sju år på ”bortaplan”?
 - Det är annorlunda, men känns bra. Det är lite blandat med gamla och nya ansikten här. Anläggningen är i ett fräscht och fint skick.

Arbetsgivaren Tobias J Gustafsson har 45 hästar på träningslistan, där alla utom en är 2 år.

Jakob har ”egen” avdelning på Mantorp Hästsportarena i stall U1, mer känt som ”f d Jonny Stjernströms gamla stall”
 - Det stämmer. Stallet rymmer nio boxar och här finns mest unghästar som senare skall vidare till Daniel Wäjersten. Det är jättefina individer som är välstammade. Man kan säga att jag har lite ”mer ansvar” just för detta stall. Annars kör jag och Tobias unghästarna mest hela dagarna.  

Hur ser framtidsplanerna ut?
 - Det är nog en liten egen rörelse, vi får se om det blir i professionell regi. Det är ju en del svårigheter att hitta bra personal i dagsläge. Men så ligger planen just nu för framtiden. Man vet aldrig vad som händer…

På onsdag blir det comeback i tävlingssammanhang med Mp-licens, då du kör Aguero som tränas av din pappa Kenneth.
 - Precis, vi fick spår fem. Jag hade väl hoppats på ett lägre startspår för att kunna nå rygg på ledaren enkelt. Nu får vi väl köra till lite och han drar iväg självmant ibland. Loppet går på Åby med open stretch-spåret och en plats bland dom fyra första ligger väl inom räckhåll.

I pappa Kenneths rörelse kommer du också att vara delaktig i. Dock på fritiden. Då blir det mycket sysslor att göra igen!
 - Ja men då sker det på frivillig basis. Det blir skönt att slippa jobba till kl 22 vissa kvällar. Jag har en häst hos pappa. Han heter Co Worker, som jag deläger ihop med brorsan (Pontus) och morfar (Klas-Jöran Dahlén) avrundar Jakob Smith.

hero-start-2600x1970px.jpg
logo01.jpg

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

resthoger.jpg

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*