Istra skrällvann
I en hård slutstrid mellan tre hästar, avgör Istra med Torbjörn Jansson i vagnen kort innan mål. Foto: TR Media.

Istra skrällvann

Gårdagens V86-tävlingar på Solvalla och Åby var favoritbetonade inför avslutningen på Solvalla. Då slog Mp-hästen Istra, tränad av Rikard Björling, till med en rejäl skrällseger. Som näst minst betrodd i loppet vann Istra tillsammans med Torbjörn Jansson, trots en tuff löpning.

Loppet var öppet för ston som hade tjänat högst 150.000 kr. Istra kom till start med en startprissumma på 109.606 kr, varav 8.000 kr hade tjänats in på två starter i Sverige. Övriga pengar i Frankrike där stoet föddes 2018.
Ägaren Antagon AB köpte stoet i mars 2020. Debutloppet skedde i Tingsryd 2021 och ytterligare en start gjorde på Vaggeryd i somras. Annars hade övriga fem starter gjorts i Frankrike med en seger, en andra- och en fjärdeplats som bästa meriter.

Vid gårdagens lopp inledde Istra långsamt och hamnade långt ned i kön. Ungefär samtidigt som ledande Global Currency-Ö Kihlström öppnade första halvvarvet på snabba 1.09,0 tog Torbjörn Jansson sats i spåren och avancerade fram utvändigt om ledaren.
Varvspassering skedde på 1.14,9. Inför slutspurten låg Istra fortfarande snett bakom ledaren och med Lady Silver-J Westholm i tredjespår.
In mot mål kroknade ledaren. Istra i andraspår och Lady Silver i tredjespår gjorde upp om segern. Mp-hästen var starkast den sista biten och räddade segern med ett huvuds marginal.

Förstapriset var 60.000 kr och stoet ägs av Antagon AB där Björling, numera B-tränare, ingår.

Kusken Torbjörn Jansson slog alltså till med en skräll som fällde 99,4% av dom kvarvarande systemen!
 - Ja, det blev en skräll!
 - Den här sortens hästar, som är stor i gången, brukar inte trivs när det blir ojämn fart. Därför styrde jag fram direkt när tempot sänktes efter 500 m. Jag körde efter hästens egenskaper. Rikard hade inte sagt något speciellt till mig innan loppet.
 - Att det skulle räcka till seger kände jag inte förrän 20-30 m innan mållinjen summerade en nöjd Torbjörn Jansson efter loppet.

Image
Image

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*