Intressanta unghästar hos Stefan P

I tisdags startade Stefan P Pettersson den första avkomman efter Oasis Bi (bilden) och idag fredag är han på väg till Solvalla för att starta Icone Am och Iznogoud Am i Kriterie- och Oakskvalen. Det är spännande dagar nu för Stall Björkhult.

Först ut av Oasis Bi-avkommorna till start blev alltså Friend Of Elves som är en hingst efter Oasis Bi och undan Barbroked. Tvååringen kvalade på hemmaplan 2 augusti och han deltog i tisdags i ett lopp med fem startande hästar.
Ett snävt fjärdespår gjorde att kusken Kenneth Haugstad tog en lugn start med hästen medan innerspårets M.T.Sollentuna försökte behålla ledningen mot utvändigt pressande Xanthis Hilton. Det blev till slut den senare som tog spetsen och första halvvarvet öppnades på 1.17,7. Därefter sänktes tempot kraftigt och efter 650 m anslöt Friend Of Elves som fjärde häst på innerspår.
Efter att ha passerat första varvet på lugna 1.21,4 (med ca 1.25-fart i 500 m) blev det åter full fart runt den sista kurvan. Mp-hästen var fint placerad i 2-par ytter bakom nämnda tätduo.
Ledande Xanthis Hilton såg ut att bli svårfångad men han rullade tyvärr över i galopp mitt på upploppet. Istället gick segern till M.T.Sollentuna tätt följd av Mp-hästen. Tiden för Friend Of Elves blev 1.17,9/1640 m, två tiondelar bättre på vinnaren. Båda hästarna avslutade i underkant 1.11,5 sista 500 m!

 - Ja det var en rejäl avslutning hästarna gick. Min häst är en riktigt fin häst, nu klarade han ett besvärligt spår. Kördes i olika positioner och han mäktade med en snabb avslutning.
 - Vi kommer att fortsätta starta under hösten.
 - Det är den första startande hästen efter Oasis Bi och denna häst skämmer inte ut sin fader berömmer Stefan.

I kväll avgörs alltså Kriterie- och Oakskvalen på Solvalla med sex försök i respektive avdelning. Två representanter från Mantorp är med och det handlar alltså Stefan P Petterssons duo Iznogoud Am och stoet Icone Am.
Den förstnämnda gör Europadebut medan Icone Am har gjort sex starter för Stefan. Hon kom in i träning i november och debuterade på svensk mark i april.
 - Hon vann ett lopp i juni på Gävle och visade 1.14,7a/2140 m. Därefter har det trasslat lite med strykningar och hon inte haft det rätta flytet i loppen.
 - Nu har vi tränat tufft på slutet, men det känns ändå tufft att nå en finalplats, genom seger eller en andraplats.

Högre förväntningar då på Iznogoud Am i kvällens åttonde löpning, trots att mycket är nytt för hästen i kväll.
 - Ja precis. Det är första starten för oss som sagt. Debut över lång distans, han har ju bara gått 1609 ”over there”. Visserligen på 1.10,9a/1609 m men lång distans är ju något helt annat. Startbilen kör ju inte heller som i USA innan start.
 - Det handlar om en helt fantastisk häst, nästan en superhäst. Jag har haft hästen i träning sedan i 19 juli. Det känns ändå som att denna uppgift kommer lite tidigt även om hästen kvalade ett par gånger i juni på 1.11,0a/1609 m och han startade även 5 juli innan avfärd till oss.
 - Som tvååring var han tvåa tre gånger som bäst och han tjänade knappt 350.000 kr. Det har varit en del galopper i loppen och jag tror hästen har haft en del aktionsproblem i farterna som krävs där.
 - Han deltog i miljonloppet Mohawk Million i fjol, där insatsen att deltaga var 110.000 dollar för ägaren Stall Courant AB! Så det är klart att det finns förhoppningar på hästen klurar Stefan inför starten i kväll.

Image
Image

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.