”Det skall inte ta 30 år till nästa V75-seger”
I hästens 90:e start kommer första V75-segern. På pigga ben Grinnebys Orion. Foto: Magnus Strömsten.

”Det skall inte ta 30 år till nästa V75-seger”

Hemmaekipaget Grinnebys Orion och Norrköpingsamatören Jan Wickström ställde de flesta V75-spelarna ”schack matt” när hästen med catchdrivern Rikard N Skoglund skrällvann den första avdelningen efter en invändig löpning och lucka i början av upploppet. Segern i bronsförsöket var värt 110.000 kr och en biljett till STL-finalerna under Elitloppshelgen.

Trots att Grinnebys Orion var i sitt livs form blev han helt bortglömd av spelarna och streckad bara på 1%. Men från start var det nära att allt slutat i ett fiasko.
 - 2018 startade hästen senast i voltstart, men jag anmälde till Mantorp bara för att det V75 och hemmaplan. Jag var orolig för en startgalopp och han galopperade några steg men hittade snabbt i trav. Jag hade ändrat utrustningen med en huva och ett annat huvudlag för att få honom lugnare första biten, avslöjar tränaren Jan Wickström.
Det finns alltså lite nerv i den nu tioårige valacken Grinnebys Orion. Troligen ett arv från hans mödernelinje, där mormor Wixy Fly var den första hästen som Jan Wickström födde upp och ägde.
 - Året var 1990 och hon var kapabel men nervig. Hon var hos olika proffstränare och vann ett par segrar. 1994 började jag själv som amatörtränare, så det tog nästan 30 år för mig att träna fram en V75-vinnare, skrattar 65-åringen som i oktober blir pensionär.

Mamma till On Track Piraten
Även om det inte blivit några V75-segrar, så har Jan Wickström varit framgångsrik som amatör i många år. Han har även haft goda travare som McOllie, Grinnebys Aragon, Flexible Flyer, Jas m fl. Något som inte så många känner till var att Jan köpte 2005 en häst som hette Monrovia.
 - Hon var snäll som häst. Men när Monrovia fick en sulky på sig blev det farligt. Hon siktade och slog bakut flera gånger och jag åkte i backen ett par gånger, så Monrovia sålde jag och hon blev fölsto. Hennes första avkomma är On Track Piraten som är Sveriges segerrikaste travhäst i V75 med 32 triumfer och snart 19 miljoner intjänat, berättar Janne.

Pensionär och dottern tränar ihop
Jan Wickström hade en idrottslig karriär som orienterare innan han startade som travtränare. Det är något som han tror sig haft nytta av och det man lärde sig själv var att alltid ha en plan med sitt tränande. Om ett halvår startar pensionärslivet och han gläds över att dottern Frida även har drabbats av travbacillen.
 - Jag kommer att fortsätta träna travhästar. Min dotter och jag tränar ihop så ofta vi kan. I stallet finns ett par nyblivna treåringar och lägg namnet Lucy in the Sky på minnet.
 - Jag tror hon kan bli en riktigt bra häst, det känns som så. Det tog nästan 30 år att vinna första V75-segern, men jag lovar det skall inte ta 30 år till nästa triumf, avslöjar Norrköpingsamatören.
Segertiden för Grinnebys Orion blev nya rekordet 1.13,9/2140 m.

Ny Mp-skräll på gång i V75-2
I andra avdelningen körde Rikard N Skoglund åter en Mp-tränad häst. Bat Marke som tränas av Mikael Selin serverades ett lopp i rygg på ledande Suarez körd av Erik Adielsson.
Luckan kom som på beställning runt slutsvängen och när Rikard N Skoglund vred för anfall såg Erik Adielsson lite orolig ut.
Suarez som var favoritspelad hade inga bekymmer att avfärda Bat Markes försök och Selin-hästen fick nöja sig med andrapriset värt 55.000 kr i detta STL-försök i klass II. Bat Marke var liksom Grinnebys Orion väldigt lågt betrodd (1,07% på V75 och 1,23% på Grinnebys Orion).  

Dubbel Redén och Bergh
Lördagens nyckelperson var Daniel Redén som på förhand hade sex vinstchanser. Det blev två segrar med Heavy Sound och Joyful Trix. Robert Bergh var inte sämre och hans segervapen var Suarez och Ivory di Quattro.

Jaguaren glänste mest
Hästen som glänste mest av lördagens sju V75-vinnare var granne fuxen Jaguar Dream, som var totalt överlägsen i Silverdivisionen. 1.12,6a/2140 m travade Claes Sjöströms häst och det med gott om krafter sparat vid målgången.

Tomas Thell / Roger Elebring

hero-start-2600x1970px.jpg
logo01.jpg

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

resthoger.jpg

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*