Astrid och Toto fick en rosa biljett
Rosa biljett till Lilla Elitloppet 2024, pokal och hederstäcke till Totonno Wee och Astrid Carlfjord. Foto: Privat.

Astrid och Toto fick en rosa biljett

Igår kördes ett uttagningslopp till Lilla Elitloppet 2024 för kat B ponnies på Jägersro. Segern gick till Mantorp genom Astrid Carlfjord med sin egentränade Totonno Wee. Segern var dramatisk och togs med en hals marginal. Vinsten var Astrid Carlfjords 50:e i karriären.

Tio kat B-ponnies mötte upp bakom startbilen på Jägersro och Totonno Wee eller ”Toto” som han kallas hade begåvats med ett innerspår bakom bilen.
Den 11-årige fuxen öppnade som en raket och avgjorde spetsstriden omgående. Efter snabba 1.42 första halvvarvet dämpades farten till 1.45,5 första kilometern. Lagom vid varvspasseringen galopperade Toto i ledningen varvid R.G.KKV övertog taktpinnen tillsammans med Moa Rosenberg. Upp som tvåa och utvändigt ledaren fanns Hades-André Olofsson. Astrid fick snällt vänta på lucka tills upploppet närmade sig.

Tre hästar i bredd kom in på upploppet och i början av upploppet såg segerstriden ut att stå mellan de båda invändiga. Dock var Totonno Wee starkast och när Hades galopperade kort före mål kunde Mp-ponnyn passera ledande R.G.KKV och vinna på nya rekordet 1.45,8a/1609 m.

Segern belönades med 1.000 kr men framför allt en rosa biljett till Lilla Elitloppet som avgörs på Solvalla söndagen 26 maj. Segern var även Astrids 50:e karriären.

Det körs ett flertal uttagningslopp och sedan skall det även delas ut ett antal Wild card till Lilla Elitloppet 2024, så startfältet är ännu inte komplett. Astrid som har kört ponnylopp sedan 2010 och vunnit 50 lopp, har bra koll på vilka hästar som kan bli aktuella.
 - Ja, det stämmer. Det finska uttagningsloppet vanns av en svensk ponny. Det kommer en från Norge och förmodligen även en från Danmark. Min ponny är 11 år men är under stark utveckling. Han kommer att duga bra i finalen. Toto bör ha gått framåt formmässigt också med den här starten i kroppen också.

Hur kändes det under loppet?
 - Spår ett bakom bilen är idealiskt då han är väldigt startsnabb. Han travade klockrent första biten och öppnade mycket snabbt. Sedan schabblade han en del under vägen och jag var beredd när galoppen kom efter ett varv. Han var snabbt ifatt och jag satt och väntade på ”luckan” i början av upploppet.
 - Det blev ganska tight sista biten, men jag vet vad hästen kan och kände mig segerviss tidigt.

Det var första starten bakom bilen sedan juni förra året på Axevalla.
 - Det är brist på autolopp för hans del, därför har det blivit elva voltlopp sedan Axevalla.
 - Samtidigt har han varit rädd för startbilen tidigare. För ett tag sedan tog vi hjälp av banpersonalen på Mantorp och gnuggade Toto i några bilprovstarter. Det verkar ha gjort susen!

20 lopp har det hittills blivit med stora travhästar sedan du började köra dem 2017. Du funderade ett tag på att lägga ned ponnylicensen vid årsskiftet och ägna dig helt åt familjens ”stora travare”.
 - Ja det stämmer. Vi sålde Cava och hade faktiskt ute ”Toto” på annons också.
 - Det var ingen som nappade. Då sa jag till mamma och pappa att jag drar igång han igen och laddar för Lilla Elitloppet.
 - Detta var största segern i karriären, men jag hoppas på en ännu större vinst i nästa start avrundar en förhoppningsfull 22-åring.

hero-start-2600x1970px.jpg
logo01.jpg

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

resthoger.jpg

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*