Amerindienne en av sju färska banrekordhållare!
Stefan P Pettersson-tränade Amerindienne segrade i bronsdivisionens försök på nytt banrekord. Bild: Magnus Strömsten.

Amerindienne en av sju färska banrekordhållare!

STL/V75-dagen genomfördes i ett soldränkt Mantorp och dom yttre förutsättningarna var perfekta. Hela sju banrekord slogs, varav fyra inom V75-spelet. Hemmahästen Amerindienne satte tonen på dagen genom att vinna bronsdivisionens försök med Örjan Kihlström på nya banrekordet 1.12,2/2140 m.

Det fanns bara ett Mantorpsekipage med i lördagens V75-omgång och det var Amerindienne som Stefan P Pettersson selade ut i den inledande avdelningen och vann. Den här sexårige valacken besitter enorma resurser, men har haft stora problem att hålla ihop aktionen den i slutdelen av loppen.
 - Vi har jobbat mycket med detta sedan Amerindienne kom in i vår träning. Det har blivit bättre och bättre hela tiden. Det är en stor och grov häst som är så bra att han kan tävla med tunga skor och ändå vinna. Därför borde det kunna finnas mer att utveckla när vi kan plocka av skorna, avslöjar Stefan P Pettersson.
Amerindienne fick 750 meter från mål anfallssignalen av Örjan Kihlström från andrapar utvändigt. Redan innan slutsvängen tog han greppet på storfavoriten Sato, men bakom smög stallskriket Riptide R.D. med på pigga ben. Men Amerindienne har riktig styrka och trots att aktionen flöt lite sämre över upploppet var segern aldrig i fara.
 - Jag fick upp segerkänsla 800 meter från mål, för jag vet att sista långsidan är Amerindienne bästa bit. Däremot har han sin sämsta sista 100 meterna. Men Örjan tyckte inte det var något besvär att hålla Amerindienne i trav. Mera att han hade svårt att nå fram till fotstegen som jag hade långt ifrån, säger en som vanligt glad Stefan P efter segern.
Förstapriset till ägarna Easy KB i Uppsala uppgick till 110.000 kr och segertiden alltså 1.12,2/2140 m (äldre h/v 2140 m volt).
Det tidigare rekordet innehades Othello Face på 1.12,8. För övrigt så underskred även Dats So Cool denna tid, då han vann det avslutande loppet på 1.12,4/2180 m.

Sommarvärmen gav kuskarna solsting

När sommaren och värmen kommer brukar ledningen vara guld värd. Men det brann rejält för många av elitkuskarna som körde alldeles för hårt inledningsvis med sina hästar i några av loppen. Det gällde både den andra-, tredje och fjärde avdelningen.
En som dock höll sig kall var skicklige Carl Johan Jepson, som vann både den tredje- och fjärde avdelningen. Gulddivisionsloppet avgjorde han med en perfekt bedömd körning med Handsome Brad, som när loppet gick riktigt långsamt avancerade fram utvändigt ledaren Stoletheshow som offrat mycket kraft inledningsvis.
Från den positionen lekte sedan Handsome Brad med sina konkurrenter och stack undan till en lätt triumd med krafter sparat.
Loppet efter lät Carl Johan Jepson konkurrenterna leka rommen av varandra innan han från köpositionen varvet kvar flyttade ut skrällen Alhambra Mail i tredjespår och följde med bakom spelfavoriten Lipstick Tooma. Vid ingången till upploppet fick Alhambra Mail spela ut sin speed och avgjorde lätt sista biten.

Önas Prince lekte med konkurrenterna

Ina Scots Ära för fyraåringar blev inte den tuffa match som man önskat, för här var spelfavoriten Önas Prince alltför överlägsen. Per Nordströms fine fyraåring tog enkelt ledningen trots ett åttondespår bakom startbilen.
Det blev ett relativt lugnt förstavarv men sedan trissades farten upp rejält. Slutrundan travade Önas Prince efter 09,0 och sista halvvarvet efter 08,0. Men den avslutningen blir det givetvis aldrig snack om vart segern skulle gå.
Segertiden här blev 1.11,1a/2140 m och därmed raderade Per Nordströms travare ut Readly Express gamla rekord på 1.11,9a/2140 m.

V75-utdelningen sköt sedan rejält i höjden när skrällen Pinto Bob spurtvann den sjunde avdelningen efter att det kört i omgångar mot ledarinnan Gina Mearas.
Den av Robert Bergh-tränade hästen kördes till vinst av Torbjörn Jansson och segertiden blev 1.11,4a/2140 m, en tiondel bättre än Papagayo E.’s tidigare rekord.

Alla banrekord som slogs
Övriga fyra som slog banrekord var:
Titan Yoda som vann på 1.13,1/2160 m i en tuff duell mot Kim Erikssons King Kong. Ulf Ohlsson körde vinnaren och Jennifer Persson tränar. (Breidabliks Cognac hade det tidigare rekordet på 1.13,3 för 4-åriga h/v).
Favourite Picture vann på 1.13,7/2140 m tillsammans med tränaren Oskar J Andersson i vagnen. Slog därmed Your Highness tidigare rekord med en tiondel.
Fyraåringen Staro Obrigado och Steen Juul plockade ned en tapper Edens Boy och vann klass II-försöket på oerhörda 1.12,4a/2640 m. Det tidigare rekordet innehades av Marschall Match med tiden 1.14,3a. Dansken Sören Kolberg tränar.
Stoet Alhambra Mail vann med Carl Johan Jepson trots ett åttondespår bakom bilen. Hon plockade ned Lipstick Tooma och segrade på 1.11,7a/2140 m. Magnus Dahlén tränar. Det tidigare rekordet hade Estrella Dorada på 1.12,2a från en liknande underbar sommardag 2013.

Inte nog med sju nya rekord, det tangerades även ett rekord då Zorro Wind segrade på 1.11,0a/1640 m. Samma tid som Truculent har som gällande rekord från 2012.
 
Sju rätt delade 810.878 kr till 28 system.

Tomas Thell / Roger Elebring

hero-start-2600x1970px.jpg
logo01.jpg

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

resthoger.jpg

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*