Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

(Från travprogrammet inför måndag 1 mars)

Årets första kvällstrav - utan skor!

På måndag är det dags för V64-tävlingar och det blir årets första kvällstrav på en vardag för oss. Det är även fritt fram att tävla utan skor igen.
Nu är det inga ”moln på himlen” inför måndagen men annars kan kvällstrav kontra dagstrav vara en betydande faktor när det gäller banans beskaffenhet.

I lördags var det stora samtalsämnet hur banan skulle vara på Mantorp. Trots en smetig och krävande bana så fick jag mottaga mycket beröm för banan, från flera gästande kuskar och tränare.
 - Den är jämn och krävande runt hela ovalen, det finns inga hålor eller svackor menade någon.
Att få ställa in eller flytta arrangemanget är inget roligt och det har tyvärr drabbat några av våra grannbanor under dagarna efter våra tävlingar.

Banmästaren Christer Eriksson med personal hade några tuffa dygn innan tävlingarna. Så här uttalade sig Christer till journalisten Tomas Thell efter tävlingarna.
 - Jag har aldrig upplevt en sådan här dag där förutsättningarna ändrade sig nästan hela tiden. Inledningsvis var första kurvan största problemet, sedan ändrade det sig till slutsvängen. Till slut blev det ganska okey och från att innerspåret var tungt, vanns sex av V75-loppen från ledningen eller från positionerna bakom ledaren.

Första treåringarna äntrar banan
Lagom till måndag då, vi förhoppningsvis, kan servera en ”sommarbana” så dyker årets första treåringar upp på banan. Det är gästande tränarna Robert Berghs Cintra, Svante Båths Ambrosius och Jim Oscarssons A Perfect Lady som kommer till start. Redan i kvällens första lopp kanske vi får se en kommande stjärna?

Förändringar i Sikta mot stjärnorna
Treåringsloppet Sikta mot stjärnorna körs i år måndagen 11 oktober och då med ett förstapris på hela 300.000 kr. Upplägget med ett antal försökslopp på Mantorp innan är ändrat och nu körs enbart en ”final”.
Anledningen är dels att fjolårets försök lockade ett fåtal hästar till försöksloppen och det var även glest med hemmahästar i försöken.
Nu är antalet treåringslopp på Mantorp ändock oförändrat 2021 men propositionerna är mer anpassade till verkligheten, vad som finns i stallen hos tränarna i vårt närområde.
Möjligheten att ”kvala” in till loppet 11 oktober finns dock kvar!
Dom två vinstrikaste treåringarna under 2021 (t o m tävlingsdagen 210927 vid Mantorps tävlingar) erhåller två ”wild card” till loppet.
I fjol, om den chansen hade funnits hade platserna gått till Elegant Ima och Global Brilliance.

Återstår att se vilka treåringar som får ”biljetterna” i år. Ovannämnda trio är i alla fall först ut på måndag.   

Nästa travdag – STL tävlingar igen!
I förra veckan blev det officiellt att Mantorp tilldelas en extra STL-omgång lördagen 20 mars.
Petter Johansson på Svensk Travsport förklara varför.
 - På grund av de strikta begränsningarna kring gränspassager blir det förmodligen svårt för svenska tränare och kuskar att starta i Norge den dagen. Svensk Travsport har därför planerat in en nyinsatt STL-tävling på Mantorp samma dag.
- Mantorps nya tävlingsdag har tolv lopp med fullständiga STL-försök och samma prispengar som en ordinarie STL-lördag. Det blir alltså ytterligare en försöksomgång i STL-meeting 3, eftersom även Momarkens STL-omgång genomförs som planerat - fast troligen med helnorska startfält. Detta blir de två första försöksomgångarna i det långa STL-meeting som mynnar ut i finaler på Solvalla under Elitlopps-helgen.

Startanmälan till våra STL-tävlingar 20 mars avslutas söndagen 14 mars kl 12.

- annons -

Image
Image

MANTORP ARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

- annons -

swedfore startsida stor