Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

(Från travprogrammet inför måndag 2 augusti)

Välkomna till Breeders' Crown - Unghästserien i världsklass!

Nedan hälsar Lina Bertilsson, ordföranden i Breeders' Crown-kommittén välkommen.
Lite längre ned kommentarer om Breeders' Crown-försöken och Takter-Trofén.

TOPP OCH BREDD
Breeders’ Crown är den tävlingsserien som riktar sig till både topp och bredd. Det körs sex försök över hela landet från april till oktober med fina prispengar för alla årskullar. I försöken räcker det med att vara prisplacerad för att kvalificera sig till semifinalerna på Solvalla i oktober, vilket ger många hästar och tränare chansen att tävla om de stora pengarna som står på spel då.

FÖR ALLA ÅLDRAR
Tre- och fyraåringstävlandet sker som bekant i försök, semifinal och final, men det som är unikt med Breeders Crown är att det är enda insatsloppet som även täcker tvååringstävlande med fina prispengar. Det körs fyra Breeders’ Crown-lopp för tvååringar fördelade på Sveriges storbanor för de yngsta hästarna med hela 175 000 kronor i förstapris.

ANNORLUNDA ÅR
Ifjol blev det ett väldigt konstigt Breeders’ Crown-år då vi fick tävla utan publik hela säsongen på grund av pandemin. Under fjolåret gjordes det ett par förändringar i tävlingsprogrammet då Färjestad och Solänget fick köra försöksomgångar och i år blir det inga större förändringar. Enda skillnaden är att påsken ligger tidigare än ifjol. Örebro kommer att gå tillbaka till att inleda säsongen och Färjestadstravet får istället äran att köra den spännande sista uttagningen innan semifinalerna på Solvalla.

Jag önskar er alla stort lycka till!

LINA BERTILSSON
Ordförande Breeders’ Crown-kommittén

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Som vanligt har Mantorp lockat till sig fantastiska startfält i Breeders’ Crown-försöken. Det är en rolig mix med en del kända namn och flera orutinerade runner ups i kullarna. Nedan kort om varje försök samt Takter-Trofén som avgörs för sjätte gången.

Breeders’ Crown för treåriga ston (lopp 6 V64-3):
Från långa E3-finalen på Färjestad återkommer topp-tre trion 3 Red Lady Express, 9 Good Vibes och 12 Black Magic Eyes.
Amatörtränade Red Lady Express vann loppet från ledningen med Carl-Johan Jepson i vagnen. Björn Goop som vann försöket med stoet, hoppar åter upp i vagnen i detta BC-försök.
Good Vibes är jämn och duktig med fyra segrar och lika många andraplatser på tio starter i karriären. Hon har tjänat mest pengar i fältet med drygt 1,9 miljoner insprunget (1,1 på Red Lady Express).
Uppstickaren Black Magic Eyes gick bra på Färjestad men spårlottningen gav stoet ett tufft utgångsläge.
En mycket intressant start gör 10 Nova Mahiron som Thomas Uhrberg har mycket höga tankar om. Breeders' Crown är stoets huvuduppgift för året.
Minst orutinerad i fältet är 7 Identity som gör livets fjärde start. Maharajah-avkomman har aldrig varit sämre än tvåa hittills.

Breeders’ Crown för treåriga hingstar/valacker (lopp 7 V64-4):
Försöket för treåriga hingstar/valacker ser inte så många namnkunniga deltagare i fältet, som stoavdelningen.
Kolgjini-tränade 12 Aquarius Face har tjänat överlägset mest pengar med nästan exakt 800.000 kr i startprissumma. Treåringen genrepade snyggt på Solvalla över Kriteriedistansen i måndags med en tredjeplats bakom Chipper Kronos och Graham Hill. Spår tolv gjorde loppet öppet. Lutfi Kolgjini gör årets 15:e och 16:e start för året som körsven. På Mantorp kör han Aquarius Face och Afrodite Face.
Duon 10 Kentucky River och 11 Whothehillareyou hamnade också illa till i spårlottningen med bakspår.
Även här finns en deltagare med endast tre starter innanför ”västen”. Peter Untersteiner-tränade 2 Global Company har varit på prispallen i varje start och han skall räknas med viss chans från ett bra läge.

Breeders’ Crown för fyraåriga hingstar/valacker (lopp 8 V64-5):
Vinnaren av Ina Scots Ära, 12 Önas Prince kommer som planerat tillbaka till Mantorp. Den 5 juni vann han mycket imponerande på topptiden 1.11,1a/2140 m och han nämndes då som en av Sveriges bästa hästar, och då inte bara i fyraåringskullen!
Önas Prince har därefter vunnit försök och finalen av Sprintermästaren i Halmstad. Återigen har datorn lottat hästen till ett dåligt spår på Mantorp men det verkar inte bekymra Per Nordströms travare.
1 Hell Bent For Am tjänade mest av deltagarna i fjol med 1,8 miljoner på åtta starter. Med fem lopp i kroppen kommer han med stigande form till Mantorp. Senast vann han ett försök till Sprintermästaren för att sluta fyra i finalen från ledningen. Chans till revansch nu från ett perfekt läge.
Trean i Sprintermästaren 3 Maesteraemon spurtade förbi Hell Bent For Am på upploppet i fin stil. Andover Hall-avkomman gjorde bra ifrån sig i Eskilstuna senast och kan överraska favoritduon här!
I vassen lurar även 11 Elegant Ima som spurtade in snyggt som tvåa senast på Axevalla bakom Chiru.

Breeders’ Crown för fyraåriga ston (lopp 9 V64-6):
Norsktränade 9 Global Bred To Win är ganska okänd i Sverige. Detta trots att Gundersens valde att göra stoets två första starter i karriären på Färjestad och Solvalla som treåring med vinster som resultat. I det norska stokriteriet slutade hon ”bara” sexa spelad till 15 för 10. Det var en av två förluster på åtta starter. I år är hon obesegrad efter fyra starter och två segrar i rad har tagits på 11-tider!
Rutinerade duon 3 Bank Wise As och 10 Circus står för det främsta motståndet. Den förstnämnda var framgångsrikast i fältet i fjol med drygt 620.000 kr på nio starter. Jagar fortfarande årets första seger och den kan komma nu i årets åttonde start, från ett toppläge. Återfinns tidigt i tät?
Circus återkom i ett uttagningslopp till StoChampionatet och slutade femma på 1.13,9a/2640 i första starten sedan slutet av oktober. Borde ha gått framåt med loppet i kroppen!
2 Kroatia Boko och 8 Betting Pacer är två formstarka ston, som hävdade sig väl i Stosprintern nyligen.

Takter-Trofén (lopp 4 V64-1):
Ett litet men klassigt startfält jagar 100.000 kr i detta lopp över 2140 m autostart. 4 Coin Perdu ”vann” spårlottningen jämfört med värsta motståndaren 9 Brother Bill. Bägge hästarna vann på ett övertygande sätt i senaste starten.
Coin Perdu tog ned ledande Esprit Sisu i ett långlopp på Bergsåker.
Brother Bill spetsvann över Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet senast i Rättvik.
Bakom favoritduon finns flera fina skrällbud. 1 Ragazzo Da Sopra som sprintade 1.10,7a över distansen nyligen. Unghäststjärnan 5 Belker som visade gryende form senast. Samt 8 Stoletheshow som dock återigen hade otur i spårlottningen…

Välkomna till måndagens tävlingar och ett stort lycka till!

- annons -

Image
Image

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

- annons -