Månadens häst - Mars 2021 - Grinnebys Orion
Grinnebys Orion spurtar till skrällseger 20 mars på hemmaplan. Foto: Magnus Strömsten.

Månadens häst för mars tilldelades Grinnebys Orion. Mycket tack vare segern på hemmaplan i ett STL-lopp 20 mars. Läs mer om loppet nedan:

Grinnebys Orion - valack 10 år efter From Above - Grefstads Superfly. Morfar Super Arnie.
Tränare: Jan Wickström (a)
Skötare: Britt "Bibbi" Wickström
Uppfödare: Wickström J & B, Nilsson S & Svensson
Ägare: Stall Grinneby KB, Svensson & Nilsson


Trots att Grinnebys Orion var i sitt livs form blev han helt bortglömd av spelarna och streckad bara på 1%. Men från start var det nära att allt slutat i ett fiasko.
 - 2018 startade hästen senast i voltstart, men jag anmälde till Mantorp bara för att det V75 och hemmaplan. Jag var orolig för en startgalopp och han galopperade några steg men hittade snabbt i trav. Jag hade ändrat utrustningen med en huva och ett annat huvudlag för att få honom lugnare första biten, avslöjar tränaren Jan Wickström.
Det finns alltså lite nerv i den nu tioårige valacken Grinnebys Orion. Troligen ett arv från hans mödernelinje, där mormor Wixy Fly var den första hästen som Jan Wickström födde upp och ägde.
 - Året var 1990 och hon var kapabel men nervig. Hon var hos olika proffstränare och vann ett par segrar. 1994 började jag själv som amatörtränare, så det tog nästan 30 år för mig att träna fram en V75-vinnare, skrattar 65-åringen som i oktober blir pensionär.

Mamma till On Track Piraten
Även om det inte blivit några V75-segrar, så har Jan Wickström varit framgångsrik som amatör i många år. Han har även haft goda travare som McOllie, Grinnebys Aragon, Flexible Flyer, Jas m fl. Något som inte så många känner till var att Jan köpte 2005 en häst som hette Monrovia.
 - Hon var snäll som häst. Men när Monrovia fick en sulky på sig blev det farligt. Hon siktade och slog bakut flera gånger och jag åkte i backen ett par gånger, så Monrovia sålde jag och hon blev fölsto. Hennes första avkomma är On Track Piraten som är Sveriges segerrikaste travhäst i V75 med 32 triumfer och snart 19 miljoner intjänat, berättar Janne.

Pensionär och dottern tränar ihop
Jan Wickström hade en idrottslig karriär som orienterare innan han startade som travtränare. Det är något som han tror sig haft nytta av och det man lärde sig själv var att alltid ha en plan med sitt tränande. Om ett halvår startar pensionärslivet och han gläds över att dottern Frida även har drabbats av travbacillen.
 - Jag kommer att fortsätta träna travhästar. Min dotter och jag tränar ihop så ofta vi kan. I stallet finns ett par nyblivna treåringar och lägg namnet Lucy in the Sky på minnet.
 - Jag tror hon kan bli en riktigt bra häst, det känns som så. Det tog nästan 30 år att vinna första V75-segern, men jag lovar det skall inte ta 30 år till nästa triumf, avslöjar Norrköpingsamatören.
Segertiden för Grinnebys Orion blev nya rekordet 1.13,9/2140 m.

 

Image
Image

MANTORP HÄSTSPORTARENA MED HÄSTEN I CENTRUM

Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang.

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc.

Samarbetspartners

Image

Email: info@mantorp.travsport.se
Telefon: 0142-825 00

Västerlösavägen 12, 595 58 Mantorp

Om Mantorp Hästsportarena

Mantorp Hästsportarena är en arena i internationell toppklass för hästsport.
Vi är ett Hästcentrum med attraktiv hästsport, trevliga miljöer & spännande evenemang. Vi skapar en plats där hästar och människor mår bra tillsammans och där hästsport kan utövas och upplevas.

 

*Vid tävling/evenemang på arenan förekommer upptagning av ljud & bild i syfte att saluföra arenan.*